Cellar Science
Sødme
Alkohol
Lokale bær
Ingredienser
Om Denne Flaske
Gær: En samling af encellede organismer, der kan formere sig hurtigt, typisk ved knopskydning, og som omdanner sukker til alkohol og kuldioxid.
Til en liter vin – uanset om det er rødvin, hvidvin, rosé eller frugtvin – bruges der normalt mindre end 0,5 g gær. På trods af den lille mængde har gæren en betydelig indflydelse på både alkoholprocent og smag. Eller har den?
Mosten til denne vin blev, før gæren blev tilsat, opdelt i fire portioner, hvor den eneste forskel er typen af gær. Små flasker er brugt til denne serie, da jeg anbefaler at åbne to ad gangen og lade dine smagsløg udforske forskellene.
Navnet på den anvendte gærtype findes på etiketten. For at minimere antallet af variabler, der kan påvirke smagen, er der ikke anvendt egechips, fadlagring eller lignende.
Datoer
Detaljer
FAQ
Alkohol fremstilles gennem en naturlig proces kaldet fermentering, hvor gær forbruger sukker og omdanner det til alkohol og kuldioxid. Sukkeret kan komme fra forskellige kilder afhængigt af typen af alkohol, der produceres. For de typer fermentering, jeg arbejder med, gælder følgende:
- Frugtvin: Sukkeret kommer typisk fra en kombination af sukkeret i frugterne og tilsat sukker (ofte almindeligt hvidt sukker).
- Cider: Her kommer sukkeret normalt udelukkende fra æblejuicen, men i nogle tilfælde tilsættes sukker for at opnå en højere alkoholprocent.
- Æbleis-cider: Sukkeret stammer udelukkende fra den kryokoncentrerede juice.
- Mjød (og andre typer honningvin): 100% honning. Jeg har aldrig tilsat andre former for sukker i bryg baseret på honning.
Processen begynder med at forberede råvarerne, tilsætte gær og lade fermenteringen finde sted under kontrollerede forhold.
Jeg bestemmer alkoholprocenten ved at måle væskens densitet både før fermenteringen begynder og efter den er afsluttet.
Ved at kende disse to værdier, kan vi i bund og grund beregne, hvor meget sukker gæren har spist, og dermed kan vi bestemme alkoholprocenten.
Al frugt og honning, der bruges, stammer fra Præstø – eller i nogle enkelte tilfælde den svenske skov. Når der tilsættes sukker, er det altid af dansk oprindelse, og vandet er ganske enkelt fra hanen.
Med andre ord er 100% af frugten lokal, mens 99,99% af ingredienserne, målt på volumen, er danske. Gæren, gærnæringen og eventuelle syretilsætninger eller lignende er typisk produceret uden for Danmark.